OEE

AEE

EGYÉB CIVIL KAPCSOLATAINK

ERDÉSZEINK A KÖZÉLETBEN

ORSZÁGOS ERDÉSZETI EGYESÜLET

 

www.oee.hu

ALFÖLDI ERDŐKÉRT EGYESÜLET

 

www.aee.hu/

ERDÉSZEINK A KÖZÉLETBEN

 

Nem lenne teljes az „erdő közhasznúsági jelentésünk”, ha nem ejtenénk pár szót – a teljesség igénye nélkül – néhány erdészről, akik életükkel példát mutattak, illetve mutatnak az erdők és a köz szolgálatában. Olyan szakemberekről szólunk, akik az erdők ügyeiben tevékenykedve túl lépték az „erdő határát”, és jelentős civil aktivitást fejtettek ki. Ők azok, akik különböző társadalmi szervezetek keretében szolgálták közösségeiket.

 

Kiss Ferenc (1860-1952), aki Móra Ferenc kortársaként élt Szegeden, méltán viselheti a Szeged környéki erdők atyja elnevezést. A Szegedtől nyugatra és északnyugatra elhelyezkedő homokvídék fásításával nemcsak lakhatóvá tette azt a vidéket, hanem az általa életre hívott erdőkkel nagyban hozzájárult Szeged város tisztább levegőjéhez is.

 

Müller Géza (1912-1993) a Kis-Sárréten szolgálta az erdőket. Emellett azonban kiterjedt természettudományos munkákat is folytatott, különösen a madártan és a néprajz területén. Írásaiból és akvarelljeiből az Erdészeti Tájékoztatási Központban kiállítás látható.

 

Idősebb Kovács Péter (1921-1985) Bélmegyeren volt nagy tiszteletnek örvendő erdész. Keze nyomát viselő sziki és pusztai tölgyesek, valamint az erek melletti tölgy-kőris-szil ligeterdő-maradványok mozaikjaiból álló erdészkerületet nemcsak erdészeti, hanem természetvédelmi és vadgazdálkodási értékei is híressé tették.

 

Nagy Zoltán (1929-2003) erdőmérnök előbb erdőgondnokként, majd az erdőfelügyelőség vezetőjeként szolgálta a békési erdőket. Ezen idő alatt az igen alacsony erdősültségű Békés megyének szinte megduplázódott az erdőterülete.

 

Kleiber Sándor (1938-2006) körösladányi erdész egy teljes életen át szolgálta a ladányi erdőt, de emellett szűkebb pátriáját is. Alapítója és vezetője volt a körösladányi Faluszépítő Egyesületnek, szervezte a falu közterületeinek fásítását, virágosítását. Hiteles erdész volt.

 

Hajdu Imre (1940-) 1955 óta szolgálja a Körös-völgyi erdőket. Nyugdíj mellett ma fiatalok ezreit avatja be az erdők titkaiba, ismerteti meg velük az erdész szakemberek munkáját, életét. A Gyula-Városerdőn működő erdei iskola közismert „erdész bácsija”.

 

Pőcze Levente (1948-) ásotthalmi erdész kerületvezetői tevékenységén túl, s az erdészeti szakoktatásban kifejtett tevékenysége mellett alpolgármesterként szolgálta települése lakóit. Jelenleg, nyugdíjasként a helyi polgárőrség vezetője.

 

Sipos György (1950-2018) sándorfalvi erdész munkája mellett a Városszépítő Egyesület tagjaként is tevékenykedett. Civilek összefogásával, s a DALERD Zrt. támogatásával a várostól északra létrehozott egy tanösvényt, amit a sándorfalvi gyerekek és felnőttek azonnal birtokba is vettek, s napjainkban is örömmel használnak. Gyakori szereplője volt a helyi iskola természetismereti programjainak..

 

DALERD ZRT 2014