Szegedi Erdészet

A Szegedi Erdészet 26 község határában, elsősorban a Tisza és Maros völgyében, mintegy 6750 hektáron folytat hagyományos erdőgazdálkodási tevékenységet. A két folyó építette, formálta a vidéket, az ország legmélyebben fekvő táját. Távol a hegyektől, a hosszan tartó árhullámok alakították ki az erdei életközösségeket függetlenül attól, hogy ma a mentett oldalon vagy a gátak közötti hullámtéren fekszenek-e.

 

Az általunk kezelt erdőterületek a természetföldrajzi adottságok jóvoltából elsősorban az őshonos erdőtársulások (tölgy-kőris-szil ligeterdők és fűz-nyár ligetek), valamint telepített tölgyesek. Az őshonos fajok alkotják az erdők 2/3-át: a tölgy 26%-ot, a tölgyesek kísérő fajai 14%-ot, a hazai nyárak 17%-ot, míg a hazai fűzfélék 15%-ot tesznek ki. Az akác 5%-ban, a nemesített nyár fajták 23%-ban képviseltetik magukat.

 

Az erdők éves mennyiségi gyarapodása – azaz folyónövedéke – 60.000 m3. Ebből évente, átlagosan 30.000 m3 fát termelünk ki, melynek legnagyobb része tűzifa, papír és farost alapanyag, de jelentős mennyiségből lesz bútor, parketta, csomagolóanyag és más ipari fatermék.

 

A kitermelt faanyag a XXI. század igényeinek megfelelően nemcsak környezetkímélő nyersanyag vagy energiahordozó, hanem folyamatosan megújuló is. Ennek érdekében szigorú szabályok szerint évente átlagosan100 ha kitermelt erdőt újítunk fel. Az alkalmazott technológiák ugyancsak kímélik a környezetet, de emellett gazdaságosak és biztonságosak is. A felújítások során évtizedek óta törekszünk az elegyes, természet közeli erdők létrehozására, mert meggyőződésünk, hogy ezzel tudunk leginkább felkészülni az esetleges klíma- vagy más környezetváltozásra.  Mindezeken túl az elmúlt 10 évben 40 ha új erdő telepítését végeztük el.

 

Különleges feladatunk a folyók hullámterében, a gátak közötti területen történő erdőgazdálkodás. A hagyományos erdőgazdálkodási értékteremtésen túl itt biztosítjuk a természetvédelmi követelmények teljesülését és a lakosság árvízi biztonságát szolgáló szempontok érvényesülését.

 

Erdészetünk feladata a térség erdeinek szakszerű kezelése. Tevékenységünk azonban több ennél. A Tisza-völgyi, a neolitikumtól lakott, galériaerdőkkel ékesített táj védelme, az ősi és a telepített falvak lakosságmegőrzése vagy a mártélyi és a pusztaszeri tájvédelmi körzet valamint a nem védett területek természeti értékeinek megóvása is mindennapos munkánk eredménye.

 

 

 

 

 

 

DALERD Zrt. Szegedi Erdészet

 

Cím: 6721 Szeged, Zsótér u. 4/b

Postacím: 6701 Szeged, Pf. 1197

Telefon: +36/62-426-708

Telefax: +36/62-426-708

E-mail: szegedierdeszet@dalerd.hu

 

GPS /WGS’84/ - koordináták:

Erdészet - Lat: N46° 15' 27,37"

               Lon: E20° 09' 35,82"

 

DALERD ZRT 2014