Menü Bezárás

Közjóléti erdők kezelése

Ribbon top

Közjóléti erdők kezelése

A DALERD Zrt. a köz szolgálatában

Meggyőződésünk, hogy az erdő üdülési funkciója rendkívül fontos a mai, urbanizálódott és a természetes környezetétől mindinkább elszakadt ember számára. Ugyanakkor tudjuk azt is, hogy az erdő egyáltalán nem igényli az ember jelenlétét. Éppen ezért felelősséget érzünk azért, hogy az erdő rekreációs célú igénybevételét úgy biztosítsuk, hogy egyidejűleg megóvjuk azt a túlzott és megengedhetetlen igénybevételtől.

A DALERD Zrt. Csongrád- és Békés megyében összesen 145 ha szociális és üdülési rendeltetésű erdőt kezel. Ezek közül több parkerdőt is infrastruktúrával láttunk el, egyúttal alkalmassá lettek a nagyobb emberi terhelés elviselésére, s az ember kényelmét, igényeit is szolgálják. Ezek közül a legismertebbek a tanösvények, a kijelölt és kialakított tűzrakó helyek, esőbeállók, tájékoztató táblák és szemétgyűjtők. A tapasztalatunk az, hogy csak ott érdemes ezeket a jól felszerelt parkerdőket működtetni, ahol az állandó felügyelet és gondozás megoldható. Az erdőgazdaság saját és külső pályázati forrásból átlagosan évente 1,5 millió Ft-ot fordít erre a közcélra, a parkerdők fenntartására. Ez 60-70 ha átlagos tölgyerdő éves hozamával ér fel.

Társaságunk Gyula-Városerdőn működő Erdészeti Tájékoztatási Központjában, más néven Erdei Iskolájában, a környezeti nevelés eszközeivel és a hiteles erdőgazdálkodási gyakorlat támogatásával segítjük a társadalmi szereplők környezetbarát magatartásának kialakítását. A cél elérése érdekében környezeti nevelésben munkálkodó pedagógusokkal és más szakemberekkel is együttműködünk. Programjainkat a nemzeti oktatási programhoz illesztve alakítottuk ki.  Munkatársaink különösen nagy hangsúlyt fektetnek az erdő, az erdőgazdálkodás és a társadalom kölcsönhatásainak feltárására. Napjaink globális környezeti kérdéseire a fenntarthatóság elve alapján a program résztvevőivel közösen keressük meg a válaszokat.

A Tájékoztatási Központ épülete, felszerelései és kiegészítő létesítményei az erdőgazdaság saját erejéből és az akkori Állami Erdészeti Szolgálat pályázatán elnyert forrásaiból jött létre, mai áron számolva mintegy 250 millió Ft-ból. Az évi működtetés vállalaton belül nonprofit elven történik. A szállásadás és étkeztetés piaci áron valósul meg. Az erdei iskolai programokat – céljaink megvalósítása érdekében – kedvező áron nyújtjuk vendégeinknek. A működtetésre a saját forrásokon túl változó mértékű pályázati forrásokat is bevonunk, váltakozó sikerességgel, évente akár 10 millió Ft értékben is. Az itt folyó munka hatékonysága az emberek környezetkultúrájának fejlődésében mérhető. E dologban ugyan akad még tennivaló, de egyre szaporodnak a pozitív visszajelzések és jelenségek. Szakmánkban nem ismeretlen az ilyen hosszútávon megtérülő munka. Természetesen bízunk abban, hogy Erdészeti Tájékoztatási Központunk jó „befektetés”.

A parkerdők, az erdei iskola kialakításán és fenntartásán túl, külső pályázati források bevonásával ökoturisztikai programot is indítottunk. A Csongrád megyei Derekegyháza környékére koncentrált fejlesztéseink célja olyan jól felszerelt vizes, erdős, ligetes objektumok létrehozása volt, ahol a szabad idejüket kulturált körülmények között és a környezetre minimális terhet róva tölthetik a természetjárók.

 

Tisztelt maximált árú tűzifa iránt érdeklődő!

Megkezdtük a maximált árú tűzifa kiszolgálást Békés és Csongrád-Csanád megyében több helyszínen. Egyelőre csak részteljesítésekre van lehetőségünk azért, hogy minél több vevőt tudjunk kiszolgálni.

Kérjük, hogy igényével a továbbra is fennálló óriási érdeklődés miatt elsődlegesen e-mailben keresse meg Társaságunkat, mert telefonon és személyesen csak korlátozott számú igénylést tudunk fogadni! Az email-ben kérjük adja meg nevét, telefonszámát, lakcímét ahová a tűzfát szállítani fogja és tűzifa igényét fafaj és m3 megadásával!

Társaságunk folyamatosan dolgozza fel a beérkező több ezer igényt, de ehhez időre van szükségünk, ehhez kérjük megértésüket. Feldolgozás után minden érintettel felvesszük a kapcsolatot. Célunk továbbra is az, hogy minden tűzifa igényt ki tudjuk elégíteni!

Ezúton szeretnénk megköszönni eddigi megértő és konstruktív hozzáállásukat!

E-mail: dalerdzrt(kukac)dalerd.hu

This will close in 20 seconds