Menü Bezárás

400 hektárnyi erdő károsodott Békésben

A tavalyi, idei évre is átnyúló aszály következtében az előzetes adatok alapján legalább 400 hektárnyi középkorú vagy idős erdő károsodott olyan mértékben Békés vármegyében, amely már természetes úton nem áll helyre. A kiszáradt, balesetveszélyes fák hasznosítása, és az elpusztult erdők pótlása a következő évek szakmai feladata lesz.

 

Fazekas József, a DALERD Dél-Alföldi Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettese lapunknak elmondta, Békés vármegye az ország legkevésbé erdősült megyéje, erdősültsége alig 4 százalékos.

– Gyakorlatilag azt mondhatjuk, ott vannak erdők, ahol a talajok a gazdaságos mezőgazdasági termelésre már nem voltak alkalmasak – tette hozzá a szakember. – A vármegye a sokéves csapadékadatok, és a nyári légnedvesség alapján az úgynevezett erdőssztyepp klímában helyezkedik el, amely nem kedvez az erdőségek kialakulásának. Az elmúlt években, a rendkívüli területi és havi szélsőségek mellett jellemző volt a Nagy-Alföld területére, hogy 500 milliméter alatt maradt az éves csapadékmennyisége. Növekedett a hőségnapok száma, és csökkent a légnedvesség, mely következtében a csapadékot részben pótolni képes harmat képződése is elmaradt.

Mint azt a vezérigazgató-helyettes kifejtette, a klímamodellek előrejelzései alapján a kedvezőtlen hatások fokozódása várható.

– Leegyszerűsítve, ott tartható fenn hosszú távon zárt, összefüggő erdő, ahol az erdő fennmaradásához elegendő többletvíz áll rendelkezésre a talajban – fogalmazott. – Ahol ez nem adott, ott folyamatos emberi beavatkozással kell fenntartani az erdőket. A tavalyi rendkívüli aszály után az idei nyár is csapadékszegény volt. A talajban kimutatott vízhiány már nemcsak a mezőgazdasági kultúrákban okozott károkat, hanem az erdőkben is.

Fazekas József ezzel kapcsolatban elmondta, ez egyrészt a fiatal csemeték pusztulását eredményezte, másrészt az idősebb állományokban is sok természetes száradék jelent meg. A száradékképződés még az aszály utáni 1-2 évben is fennmarad. Az aszály miatt legyengült fák érzékennyé válnak a fertőzésekre, így egyfajta kárláncolatot alkotnak a különböző károsító tényezők, melyek következtében nemcsak egyes fák, hanem egész erdőrészek pusztulnak el. Különösen szembetűnő ez a határtermőhelyeken álló idős, védelmi rendeltetésű erdőkben. A gazdasági rendeltetésű erdők vágáskorát a legtöbb, és legjobb minőségű faanyag biztosításához igazítják. Egy védelmi rendeltetésű erdőt ennél sokkal magasabb vágáskorral terveznek meg, a belőle kikerülő faanyag általában ipari felhasználásra nem alkalmas. Az innen kikerülő faanyag minősége, értéke másodlagos az erdő nyújtotta egyéb szolgáltatásokkal szemben. Az elhalt erdő fái rendszerint csak tűzifának alkalmasak, de az erdő biztosította egyéb javak ellensúlyozzák ezt a kiesét a lakosság számára. Gyakran a társadalom igénye sokkal előrébb helyezi a nem anyagi jellegű szolgáltatásokat, mint például a pihenési lehetőség, a helyi klímát kedvezően befolyásoló hatás, vagy a természetszerű állapotok fenntartása.

A vezérigazgató-helyettes kiemelte, jelenleg terepi bejárással és légi távérzékelési eljárások alkalmazásával folyik a károsodás mértékének felmérése. Előzetes adatok alapján legalább 400 hektár középkorú vagy idős erdőt ért olyan károsítás a vármegyében, amely már természetes úton nem áll helyre. A kiszáradt balesetveszélyes fák hasznosítása, és az elpusztult erdők pótlása a következő évek szakmai feladata lesz. Első lépésként a kipusztult erdők kitermelését kell elvégezni. Ez egyrészt a közvetlen balesetveszély elhárítása miatt, másrészt a még hasznosítható faanyag felhasználása érdekében sürgető feladatként hárul az erdőgazdálkodókra. – A rajtunk kívülálló hatások következtében kialakult energiaválság kezelésében fontos szerep jut a károsodott erdőkből kikerülő tűzifa hasznosítására – folytatta a gondolatot.

 

 

Akciós tűzifavásárlási program

– A kormány által meghirdetett tűzifa programot idén nem hosszabbították meg, de az erdőgazdaságok felkészültek a lakossági igények kielégítésére. A DALERD Zrt. saját lehetőségeihez mérten akciós tűzifavásárlási programmal áll a lakosság rendelkezésére. Ebben jelentős szerepet játszik a klimatikus hatások következtében kipusztult állományok helyreállítása során kitermelt száradék tűzifa. Az akció részleteiről a DALERD honlapján folyamatos tájékoztatást adnak.

Az igazi szakmai kihívás a kipusztult erdők helyreállítása lesz a megváltozó viszonyok között. Az erdészeti kutatások megkezdődtek a hazai fafajok déli változatainak honosítása irányában.

BEOL.HU