Menü Bezárás

Nem lesznek felelőtlen fakivágások a megyében

Csak veszélyhelyzet esetén lép életbe a fakitermelés szabályozására vonatkozó új kormányrendelet. Erről Fazekas József, a Dalerd termelési vezérigazgató-helyettese beszélt lapunknak, aki közölte azt is, hogy a magyar erdőkben a tartamos gazdálkodásnak köszönhetően jelentős faanyagtartalék található, amely a fenntarthatóság keretein belül hozzáférhető.

Az egyes médiumokban megjelenő hír, hogy a veszélyhelyzet idejére a fakitermelési könnyítést adó kormányrendelet az erdők nagymértékű pusztítását eredményezné, túlzó és alaptalan. Az erdőgazdálkodás és azon belül a fakitermelés rendkívül szigorúan szabályozott tevékenység. Ez az engedélyeztetési eljárás ezután is fennmarad – mutatott rá Fazekas József, a Dalerd Délalföldi Erdészet Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese.

Kérdésünkre elmondta, továbbra is független erdészeti hatóság felügyeli, védett területeken a természetvédelmi hatósággal együtt, az erdőgazdálkodók tevékenységét, így az erdők természeti értékei nem sérülhetnek.

A fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kizárólag veszélyhelyzet esetére készült. Azért, hogy ha az energiaellátási krízis miatt a lakossági és közületi tűzifaigény indokolja, a fenntarthatósági kereteken belül az előre tervezettnél nagyobb mennyiségű fát tudjunk biztosítani. Emellett a kapacitások növelésével, tervek előkészítésével felkészülünk az esetleges veszélyhelyzeti többletigény kiszolgálására – emelte ki.

Megtudtuk, az Országos Erdőállomány-adattárban nyilvántartott erdőterületen jogszerűen csak a regisztrált erdőgazdálkodó, valamint az általa szerződésben megbízott személy végezhet fakitermelést. Fakitermelési bejelentést csak a korábban 10 éves időtartamra elkészített erdőtervvel összhangban lehet benyújtani. Megjegyezte, az erdőgazdálkodónak a szakszerűség biztosítása érdekében jogosult erdészeti szakszemélyzetet kell alkalmaznia.

A megyei adattárban nyilvántartott erdő területe 38 ezer hektár, ami 8,9 százalékos erdősültséget jelent. Ez jóval az országos átlag alatt van. Csongrád-Csanád megye az úgynevezett erdőssztyepp-klímában helyezkedik el, amely nem kedvez a zárt erdőségek kialakulásának – avatott be.

Beszélt arról is, hogy a magyar erdőkben a tartamos gazdálkodásnak köszönhetően jelentős faanyagtartalék található, amely a fenntarthatóság keretein belül hozzáférhető. Megjegyezte, a magyar erdők minden évben mintegy 13 millió köbméterrel növekednek, az elmúlt évtizedekben ennek évente az 50-60 százalékát hasznosította az ország. Leszögezte, a faanyagtartalékok felhasználása nem veszélyezteti a fenntarthatóságot, nem veszélyezteti az erdőket, az ország zöld vagyonát.

Az idén csak az állami erdőgazdaságok eredeti terveik alapján is még 1,3 millió köbméter tűzifát és aprítékot termelnek ki, amely teljes egészében a hazai piacon hasznosul. Az eddigi évek átlagához képest már most több tűzifát értékesítettünk – tudatta lapunkkal, hozzátéve, sokan korábban vették meg a téli tüzelőt, van, aki több évre vásárolt. Egyes régiókban lehet átmeneti hiány, amelyet az ősszel induló termelések megoldanak.

2022.08.29.

KISS ANNA

delmagyar.hu