Menü Bezárás

TŰZIFA VÁSÁRLÁS BIZTONSÁGOSAN, CSAK TISZTA FORRÁSBÓL

A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért megnövekedhetnek a visszaélések a tűzifa beszerzéssel kapcsolatban. A csalások ellen a leghatásosabb ellenszer, ha a vásárlók a tűzifa vásárlás előtt tájékozódnak és ismerik az intő jeleket.

Ebben számottevő segítséget nyújt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Tűzifát Okosan hirdetéskeresője és folyamatosan bővülő tematikus információs oldala.
A hazai erdőkből és egyéb fás területekről évente több millió köbméter tűzifa kerül forgalomba. Míg az erdőgazdálkodók és a földhasználók a növekvő igények kiszolgálásán dolgoznak, addig a Nébih EUTR ellenőrei nyomon köveik a faanyag mozgását, ellenőrzik a fatermékek forgalomba hozatalát, feldolgozását és kereskedelmét, mert csak jogszerű kitermeléssel biztosítható hosszú távon a lakossági igények kielégítése.
A Nébih ellenőrök az elmúlt négy évben csaknem 240 kamionnyi illegálisan forgalomba hozott fát koboztak el. Rendszeresen töröltetnek jogszerűtlen tűzifa hirdetéseket, de egyre szorosabban összedolgoznak a portálok üzemeltetőivel is, hogy a csalókat már a hirdetés feladása előtt kiszűrjék. A hatósági ellenőrzések és megelőző intézkedések mellett fontos, hogy maguk a vásárlók is megfelelően felkészültek legyenek a tűzifa rendelés előtt, amelyhez minden szükséges információt megtalálnak a Nébih honlapján.

A legfontosabb tudnivalók jelenleg:

 1. Vásároljon ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít, a Nébih-nél regisztrálta tevékenységét, így EUTR technikai azonosító számmal rendelkezik.
 2. A telephellyel, nyitvatartási idővel működő kereskedők megbízhatóbbak a csak tűzifa közvetítéssel foglalkozókkal szemben.
 3. Ha hirdetés alapján vásárol, ellenőrizze, szerepel-e benne az EUTR azonosító. E nélkül érdemes más eladót keresni.
 4. Ha van EUTR azonosító, ellenőrizze a számot a Nébih honlapján.
 5. Ellenőrizze a telefonszámot a Nébih fekete listáján.
 6. Tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át!
 7. Lerakodás előtt alaposan nézzem meg a kiszállított fát!
 8. Soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!
 9. Legyen nagyon óvatos, ha a hirdető regisztrált székhelytől távol vagy az ország egész területére vállal szállítást. A magas fajlagos szálltíási költség mellett sem önnek, sem a kereskedőnek nem éri meg kisebb mennyiséget messze vinni!
 10. Előre lehetőség szerint csak telephelyen, a kereskedő, erdőgazdálkodó pénztárában fizessen. Ismeretlen szállítónál csak díjbekérő alapján, az EUTR számhoz tartozó névre utaljon.
 11. Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget!
 12. Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen.
 13. Ha frissen kitermelt faanyagot vásárol, igyekezzen minél hamarabb felhasítani és fedett, szellős helyen tárolni. Ősszel és télen a faanyag már lassan szárad szabadtérben. Nem ideális, de megoldás lehet, ha a tüzelés előtt a felhasított faanyagot néhány hétig fűtott, rendszeresen szellőztetett helyen (pl. kazánházban) előszárítjuk.
 14. Ha száraz fával fűt, akár 30%-ot is spórolhat!
 15. Ha úgy érzi vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett, és az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, őrizze meg a az eladótól kapott bizonylatokat, és írja meg panaszát a Nébih-nek.

Vásárlás előtt tájékozódjon a Nébih tematikus oldalán, ahol a tájékoztatók mellett ellenőrizheti a jogszerűtlen hirdetések adatait, a jogsértők listáját, valamint lekérdezheti a választott kereskedő EUTR technikai azonosító számát.

https://kormany.hu/hirek/tuzifa-vasarlas-biztonsagosan-csak-tiszta-forrasbol